LADEN

Typ om te zoeken

Wat is Bitcoin?

Bitcoin

Wat is Bitcoin?

Deel

“Ik hoor erg veel in de media over Bitcoin, maar wat houd het eigenlijk in?”

Uitleg over Bitcoin

Bitcoin is een digitale valuta, ofwel een cryptocurrency. Het is een digitaal activum dat is ontworpen om te werken als een medium van uitwisseling dat cryptografie gebruikt om de creatie en het beheer ervan te controleren, in plaats van te vertrouwen op centrale autoriteiten zoals een bank.

De maker van dit decentrale netwerk heet: ‘Satoshi Nakamoto’. Hij integreerde veel bestaande ideeën uit de cypherpunk-gemeenschap bij het maken van Bitcoin. Over de loop van de geschiedenis van Bitcoin is het snel uitgegroeid om zowel online als offline een belangrijke valuta te worden. Er zijn in totaal 21 miljoen Bitcoin beschikbaar om “gemined” te worden.Er zullen er dus nooit meer vrijgegeven worden. Dit zou voor schaarste moeten zorgen. In ons artikel: Wat is mining? Leggen we je uit wat “mining” precies inhoud.

Vanaf het midden van 2010 hebben sommige bedrijven Bitcoin geaccepteerd als betaalmethode naast traditionele valuta die ze al accepteerde.

Op 18 augustus 2008 werd de domeinnaam bitcoin.org geregistreerd. Later dat jaar, op 31 oktober, werd een link naar een (white)paper geschreven door Satoshi Nakamoto over Bitcoin met de titel: ‘A Peer-to-Peer Electronic Cash System’ op een cryptografie-mailinglijst geplaatst. Dit artikel bevat gedetailleerde methoden voor het gebruik van een peer-to-peer-netwerk voor het genereren van wat werd beschreven als “een systeem voor elektronische transacties zonder te vertrouwen op vertrouwen”. Op 3 januari 2009 is het bitcoin-netwerk ontstaan met Satoshi Nakamoto die het genesisblok (het eerste Bitcoin block) of Bitcoin bloknummer 0 heeft gewonnen, met een beloning van 50 bitcoins.

De eerste open source bitcoin-client werd uitgebracht op 9 januari 2009. In de begindagen heeft Nakamoto naar schatting 1 miljoen bitcoins gedolven. Voordat Nakamoto plotseling bij het Bitcoin team verdween, gaf hij in zekere zin de teugels over aan ontwikkelaar Gavin Andresen, die vervolgens de Bitcoin-hoofdontwikkelaar werd bij de Bitcoin Foundation, de ‘anarchistische’ Bitcoin-gemeenschap die het dichtst bij een officieel publiek gezicht staat.

De eerste echte bitcoin-transacties werden gedaan door individuen op het bitcoin-forum met één opmerkelijke transactie van 10.000 Bitcoins die werd gebruikt om indirect twee pizza’s te kopen die door Papa John’s (pizzaria) waren geleverd. Dit staat anno 2019 gelijk aan ongeveer 65 miljoen Euro, dure pizza’s dus!