LADEN

Typ om te zoeken

Hoe sla je Bitcoin en andere cryptocurrencies eigenlijk op?

Bitcoin

Hoe sla je Bitcoin en andere cryptocurrencies eigenlijk op?

Deel

“Ik heb een cryptocurrency gekocht, waar wordt dit opgeslagen?”

Wat is een wallet?

Bitcoin en andere cryptocurrencies dienen te allen tijde opgeslagen te worden in een “digitale wallet”, maar wat is nu precies een wallet? Wij leggen het je uit.

Een Bitcoin wallet is een software dat je kunt zien als jouw connectie met het bitcoinnetwerk. Met deze programma’s wisselen gebruikers waarde uit van het ene “wallet adres” naar het andere “wallet adres”. Elke transactie die plaatsvind, is te volgen, maar niet direct te koppelen aan een persoon zoals je dit wel kunt bij een bank overboeking. Je kunt je wallet adres invoeren in een “blockchain explorer” om je Bitcoin transactie te volgen!

Er zijn honderden wallet programma’s waar je uit kunt kiezen, maar in principe zijn ze in te delen in slechts een tweetal categorieën. We zullen je voorzien van enkele voorbeelden.

Wallets voor Bitcoin en andere cryptomunten zijn in de volgende twee categorieën te verdelen: hot storage wallets en cold storage wallets.

Hot storage wallets:

Als je voor de eerste keer met de Bitcoin of andere cryptovaluta aan de slag gaat, is de kans groot dat je wilt beginnen met een hot storage wallet. Het woord ‘hot” slaat op de directe internetverbinding die jouw wallet heeft met de rest van de wereld. Een hot wallet is een programma op je computer of smartphone waar je makkelijk Bitcoins in kunt ontvangen en uit kan versturen. Hot storage wallets zijn wél geschikt voor het bewaren van je cryptocurrencies, maar ze zijn door de verbinding met de rest van de wereld kwetsbaarder voor hackers en andere kwaadwillige. Voorbeelden van hot wallets zijn de programma’s: Atomic wallet, Electrum en Trustwallet

Cold storage wallets:

Het woord ‘cold’ staat voor een wallet type die nog nooit in contact is gekomen met het internet. Dat klinkt gek, Bitcoin als digitale munt moet toch altijd in verbinding staan met het internet? Dat is dus niet helemaal waar, wallets en daarmee adressen kunnen geheel offline gegenereerd worden. Het grootste voordeel van een cold storage wallet is dat hackers en andere kwaadwillige geen idee hebben dat jouw private key überhaupt bestaat. Zodra je een transactie ontvangt op een publiek adres, is het adres natuurlijk bekend, maar jouw private key is daarmee nog steeds volledig offline. Cold storage wallets zijn fysiek, vast te houden in je handen en meestal in het formaat van een USB-stick. Cold storage wallets zijn uitermate geschikt voor het (langdurig) opslaan van grotere hoeveelheden Bitcoins of andere cryptocurrencies. Voorbeelden van de meest gebruikte ‘cold storage’ wallet apparaten zijn: Ledger Nano S en Trezor

Het is ook handig om te weten dat de meeste brokers tegenwoordig gebruik maken van cold storage wallets voor het opslaan van de fondsen die klanten bij de broker opslaan. Vraag dit echter altijd na bij je broker. Op deze manier kun je met een veilig gevoel een aankoop doen en opslaan in jouw persoonlijke wallet die de broker voor je beheert. Het blijft echter wel het meest veilig om je cryptocurrencies op een eigen “cold storage” apparaat op te slaan zodat je te allen tijde zelf het beheer hebt over je fondsen.