LADEN

Typ om te zoeken

Hoe komt de prijs van een Bitcoin tot stand?

Altcoins Bitcoin

Hoe komt de prijs van een Bitcoin tot stand?

Deel

“Hoe wordt de waarde van een Bitcoin eigenlijk bepaald?”

De Bitcoin prijs

Bitcoin en andere cryptocurrencies worden gemaakt en onderhouden door computers. Bitcoin is dus in feite een stukje verpakte computer code die een waarde vertegenwoordigd in Euro’s (of Dollars etc.), maar hoe komt die waarde eigenlijk tot stand? Wij leggen het je uit.

Marktgrootte

Hoeveel geld zijn mensen bereid te investeren in de Bitcoin markt of te betalen voor een Bitcoin? Dit is de belangrijkste factor in het bepalen van de marktgrootte en prijs per Bitcoin.

De marktgrootte van Bitcoin is de waarde van alle Bitcoins (die in omloop zijn) opgeteld. Stel er zijn 17.000.000 Bitcoins in omloop op dit moment met elk een waarde van €9.000 per Bitcoin. Dan is de marktgrootte €153.000.000.000.

Hoe hoger de marktgrootte, hoe hoger de prijs per Bitcoin.

Koersfluctuaties

Elke keer als een cryptocurrency wordt verhandeld, kan de prijs veranderen. Dit heet het fluctueren van de koers. Door het fluctueren van de koers kan de prijs elke seconde anders zijn.

Invloed van derden

Mensen of groepen met veel geld, kunnen de crypto-markt manipuleren. Als er veel geld in een cryptocurrency wordt geïnvesteerd, zal de waarde van deze cryptocurrency stijgen. Cryptocurrency met een kleine markt(grootte) zullen sterker fluctueren dan crytocurrency met een grote markt. Dit was voorheen wat makkelijker dan nu aangezien de grootste cryptocurrencies een enorme marktgrootte hebben bereikt. Kleinere projecten met een marktgrootte van bijvoorbeeld 1 Miljoen euro zijn makkelijk te manipuleren, kijk hier dus voor uit voordat je hierin investeerd.

Handelsvolume

Het handelsvolume is het bedrag waarvoor de afgelopen periode (week of dag) met een cryptocurrency is gehandeld. Laten we Bitcoin als voorbeeld nemen. In de laatste 24 uur kan er voor een bepaald bedrag aan Bitcoin zijn gekocht en verkocht. De waarde van al deze transacties bij elkaar opgeteld is het handelsvolume. Als het handelsvolume groot is, kun je verwachten dat de koers gaat veranderen.